Tencel - Lyocell

Comfyballs - Tencel

Wat is Tencel of Lyocell, waar wordt het van gemaakt en wat zijn de eigenschappen en voordelen van Tencel - Lyocell?

Lyocell en Tencel zijn nieuwe circulaire stoffen. Stoffen van Tencel / Lyocell vezels hebben een luxe uitstraling zoals zijde, zijn sterk zoals polyester en hebben een betere vochtopname dan katoen. De Lyocell of Tencel vezels worden gemaakt van puur natuurlijke cellulose uit hout en worden beschouwd als stoffen voor de toekomst, het zijn zachte ademende stoffen, zonder onnodige milieubelasting.

Deze stoffen voor de toekomst zijn natuurlijke innovatieve stoffen met een veel kleinere impact op het milieu, bovendien vaak ook nog eens met meer comfort dan de huidige veel gebruikte synthetische stoffen, zoals polyester of nylon en ook natuurlijke stoffen, zoals katoen.

Tencel is dezelfde stof als lyocell, maar is de naam van de gepatenteerde stof die door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing op de markt wordt gebracht. Lenzing is tevens de fabrikant van Modal, eveneens een milieuvriendelijke stof gemaakt van hout cellulose.

De vezels worden vaak gebruikt in combinatie met andere vezels, zoals katoen en Lycra en worden onder andere veel toegepast in (onder)kleding. Lyocell geeft kleding een groot draagcomfort, het voelt zacht, glad en erg comfortabel aan. Het wordt daarom ook wel “kunstmatige zijde” genoemd en zorgt ervoor dat kleding waar Lyocell in is verwerkt luxe aanvoelt.

Ten opzichte van katoen heeft het interessante voordelen: de kleuren vervagen niet, de stof pilt niet en anders dan katoen krimpt het nauwelijks en het is bovendien beter ademend.

Lyocel of Tencel is verwerkt in de speciaal door Comfyballs ontwikkelde stof Comfycel, Wood en de dameslijn Comfy Wood.